sobota 7. listopadu 2015

Dýňové cupcakes

Úroda dýní hokaido byla letos opravdu bohatá, tak proč si neupéct dýňové cupcakes. Receptů je všude spousta, ale mě zaujal tenhle od Lucie. Receptu jsem se držela přesně, akorát jsem o 75g snížila množství cukru. Pekla jsem z jedné a půl dávky a měla jsem 21 kusů.


Nejdřív si připravíme dýňové pyré. Dýni hokaido omyjeme, protože ji nebudeme loupat. Rozčtvrtíme, vydlabeme semena, nakrájíme na plátky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme až je dýně krásně měkká. Necháme chvíli vystydnout, pak přendáme do vyšší misky a rozmixujeme na pyré.


200g mouky (hladká a polohrubá napůl)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 rovná lžička koření do perníku
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
113 g změklého másla
200 g cukru ( určitě stačí mnohem méně)
2 celá vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180 ml dýňového pyré

Mouku, prášek do pečiva, koření a sůl prosejeme do mísy a odložíme.
Máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme po jednom vejce a vanilkový extrakt.
Pomalu zašleháme střídavě mouku a dýňové pyré až je těsto krásně hladké. 

Formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky, rozdělíme do nich těsto a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut vyzkoušíme špejlí jestli je dortík propečený a necháme vystydnout.

Po vystydnutí na dortíky nastříkáme krém.


Na krém budeme potřebovat:
1 smetanu ke šlehání
1 lučinu
200g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
na ozdobu půlky vlašských ořechů

Smetanu, vyšleháme, zašleháme lučinu, tvaroh a vanilkový cukr 

Krém nastříkáme na dortíky a ozdobíme půlkou vlašského ořechu


1 komentář:

  1. Sladké jsem z dýně ještě nedělala, ale moc mě to láká... a ta barva, nádhera!
    Vlasti, měj se hezky, H.

    OdpovědětVymazat